Wat is het?

Voor het herdenkingsjaar Slavernijverleden is voormalig stadsdichter Jarle Lourens, samen met het gemeentearchief Schiedam en woordkunstenaar Elten Kiene, de stad in gegaan om 150 dichtregels op te halen over het slavernijverleden. 

Waarom?

Op 1 juli 2023 is het landelijke Herdenkingsjaar Slavernijverleden van start gegaan. Het is dan 150 jaar geleden dat slavernij in Suriname en de Caribische eilanden werd afgeschaft. Voor de gemeente is dit aanleiding geweest om twee projecten te starten waarin het eigen slavernijverleden tegen het licht wordt gehouden. Zo wordt naast het dichtregelsproject door het gemeentearchief onderzoek gedaan naar de familie Pichot, een vooraanstaande Schiedamse familie van stadsbestuurders die in de achttiende en negentiende eeuw een van de grootste plantagehouders in Suriname vormde.

Tijdens het Herdenkingsjaar staan wij stil bij deze pijnlijke geschiedenis. En hoe deze geschiedenis vandaag nog een rol speelt in ons leven, zodat wij samen kunnen bouwen aan onze toekomst.

Hoe?

Van september t/m december 2023 zijn op verschillende locaties in Schiedam gesprekken gevoerd met inwoners over 150 jaar afschaffing van de slavernij, zowel op straat als tijdens workshops. Tijdens de workshops kregen deelnemers informatie over het slavernijverleden. Ook stelden zij zelf dichtregels op, waar zij bij werden geholpen door de stadsdichter en woordkunstenaar. Daarnaast was het mogelijk om zelf dichtregels naar de projectgroep te sturen. 

150 dichtregels

In totaal zijn er 150 dichtregels geschreven. Deze dichtregels zijn op zondag 28 januari door stadsdichter Jarle Lourens uitgereikt aan wethouder Anouschka Biekman in de Korenbeurs (de Bibliotheek Schiedam). Benieuwd naar het eindresultaat? Bekijk alvast een voorvertoning door op onderstaande afbeelding te klikken.

150 dichtregels afbeelding